Friday, December 11, 2015

Apa itu cinta

Aku tak berape pasti le apa itu cinta sebab aku tak pernah mengalaminya ....actually...penah kot. Cinta tak berbalas. Cinte ke namanye tu? BTW, aku dah pun berusia 32 tahun. Tahun depan dah 33. Tapi seriously, korang takkan percaye ape yang korang lihat. Tuhan menganugerahkan aku sesuatu yang sangat mahal iaitu....... 'awet'.  Aku tak nampak macam lelaki yang dah lebih 3 dekad pun.

Tapi....dalam kesyukuran nikmat, ada juga ujian. Dek kerana aku yang nampak 'awet' ni, budak2 yang sebaya atau hampir sebaye ngan aku panggil aku 'adik'. Aku just nak cakap, jangan panggil macam tu. Korang buat aku terase hati. Sebab aku penah jadi mangsa buli oleh orang yang lebih mude, yang menyangka dirinya lebih tua. Sungguh tidak sedar diri langsung makhluk tersebut...

Ape salahnye panggil encik ke, atau ape2 je panggilan yang sesuai. Kemudian kalau terase diri tu tak tahan nak panggil panggilan 'berpangkat', tanye la umur dulu. Susah ke? Pas ni boleh kite praktik same-same ye....

Berbalik tentang soal cinta . Aku rase dalam banyak2 orang yang berkahwin atau bernikah , mereka mengalami apa yang dinamakan sebagai 'cinta'. Betul tak? Adik-adik kalau ade pengalaman boleh share kat ruang komen OK?. Sebab itu lah, ada yang menggelarkan cinta itu buta. Pada aku, cinta juga adalah makhluk ciptaan Yang Maha Esa. Ia mencari orang-orang yang ikhlas untuk menerimanya. Sedangkan aku....entah lah...


Mungkin hanya masa yang akan menentukan keikhlasan aku. Aku pernah frust. Adakah ketika itu aku tidak ikhlas? Pelik juga kerana keikhlasan seakan tidak memadai buat cinta. Cinta masih 'mencari' orang lain, sehingga ia berjumpa dengan yang benar-benar serasi. Tetapi....rasenye aku lebih baik dari dia. Kenapa dia yang dipilih?? Benarlah....cinta itu memerlukan panduan, kerana ia buta....

Silap kah cinta?  Di dalam cinta juga, selain dari keikhlasan, ada juga perasaan hormat-menghormati antara satu sama lain. Keikhlasan dan rasa hormat lah yang menguatkan lagi cinta. Maka dengan itu, lantak lah ape orang kata berkenaan sesebuah pasangan tentang apa yang ternampak darinya, samada sesuai atau tidak sesuai, asalkan wujudnya kedua-dua perkara tadi, maka cinta akan hadir untuk pasangan tersebut.....hmmm, aneh juga bukan??


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: