Benarkah setiap bangsa di dunia ini mempunyai daya intelek yang berbeza-beza

Setiap bangsa di dalam dunia ini adalah sama dari segi keupayaan. Termasuk di dalam keupayaan ini adalah dari segi keupayaan intelek, keupayaan fizikal dan lain-lain lagi. Ini kerana telah terbukti bahawa bahawa di dalam setiap pertandingan sukan, kita masih mampu menewaskan bangsa-bangsa yang berasal dari negara yang dikatakan penduduknya berbadan sasa, besar dan gagah ini.

Dari segi intelektual, mungkin ada kaitan antara kepesatan perkembangan ekonomi yang di alami oleh sesebuah negara di dunia ini dengan daya intelek penduduk sesebuah negara tersebut. Walaubagaimanapun, perkembangan tamadun manusia yang di alami pada hari ini juga sebenarnya di pengaruhi oleh peristiwa sejarah yang berlaku pada masa dahulu.

Ada cendekiawan yang mengatakan bibit-bibit kejatuhan Islam pada masa dahulu bermula pada Perang Salib dan merebak sehingga pada zaman kegemilangan Islam yang terakhir iaitu di Empayar Turki Uthmaniyah. Para cendekiawan ini menyatakan ilmu-ilmu yang dikaji oleh para ilmuwan Islam dahulu telah dirampas dan di bawa ke negara yang memenangi peperangan tersebut.

Bermula saat itulah negara yang yang telah memporak-perandakan Islam ini seolah-olah memperolehi sesuatu iaitu yang sangat bernilai iaitu ilmu pengetahuan hasil kajian para sarjana Islam dahulu, lalu kajian ini diteruskan dan dikembangkan lagi dengan cara mereka sendiri.

Dengan ini terbuktilah bahawa daya intelektual boleh dimiliki oleh mana-mana bangsa jua di dalam dunia ini dan tiada pula kelas-kelas tertentu yang dapat dikategorikan kepada bangsa-bangsa di seluruh dunia ini seperti yang dinyatakan oleh seorang ahli falsafah Charles Darwin di dalam teorinya yang tidak masuk akal.

Catat Ulasan

0 Ulasan