Permainan Clash of Clans
Kalau anda belum pernah bermain permainan yang terkenal di dalam aplikasi android dan juga iOS ini, di sini saya akan memberikan sedikit review mengenainya.

Permainan ini adalah permainan strategi dalam melakukan serangan dan pertahanan menggunakan karakter-karakter dan juga bahan binaan yang terdapat di dalam permainan. Selain itu, terdapat juga bahan-bahan pemangkin untuk anda meningkatkan kecekapan dan juga tahap kekuatan strategi permainan ini yang dipanggil sebagai 'loots', 'gems', dan 'elixir'. Bagi elexir, terdapat juga sejenis lagi elexir iaitu dark elixir. Kegunaan elixir ini antaranya adalah untuk menjana 'monster' (askar) dan juga untuk menaiktaraf 'gold mine' yang digunakan untuk menjana 'loots' iaitu 'gold'.

Terdapat bahan-bahan atau material penting di dalam permainan ini seperti 'barracks', 'army camp', 'wall', 'town hall', 'laboratory' dan banyak lagi. Dari segi senjata atau pun 'armor', terdapat 'armor' seperti mortar, cannon, wizard tower, archer tower, air defense, hidden tesla dan banyak lagi.

Bagi monster atau askar, ianya terdiri daripada barbarian, archer, giant, goblin, wall breaker, balloon, wizard, healer, dragon dan juga pekka. Ke semua ini dijana atau dihasilkan melalui elixir (sejenis cecair berwarna pink). Bagi dark elixir pula, ia digunakan untuk menjana monster kategori seperti minnions, hog rider, valkyrie, golem dan banyak lagi.

Strategi permainan adalah dengan menggunakan cara defensif ketika diserang musuh dan juga melindungi Town Hall daripada musnah. Ini kerana, town hall adalah nadi kepada sesebuah base. Tidak kira berapa peratus kemusnahan base yang dialami, sekiranya town hall telah dimusnahkan musuh di dalam masa yang diberi, maka pihak lawan akan mendapat kemenangan sebaik sahaja perlawanan berakhir, Kemenangan dikira apabila pihak lawan atau penyerang berjaya mendapat sekurang-kurangnya satu bintang daripada 3 bintang yang diberi di dalam setiap perlawanan. Bintang adalah markah atau petunjuk kepada keputusan yang bakal diperolehi di dalam setiap siri perlawanan iaitu samada menang atau kalah. Sekiranya town hall musnah, pihak lawan secara automatik telah berjaya memperolehi satu bintang walaupun kadar kemusnahan base hanyalah sebanyak 2 peratus.

Bagi menjadikan permainan ini lebih menarik serta mencabar, terdapat juga pertarungan antara clans.(pertarungan puak). Pertarungan ini adalah gabungan clans-clans di dalam mencabar clans yang lain. Loots biasanya lebih banyak diperolehi melalui peperangan antara clans ini berbanding pertarungan biasa.

Post a Comment

0 Comments