Tuesday, February 26, 2013

Benarkah lelaki kacak ego atau sombong?



AKU adalah seorang lelaki yang biasa-biasa dan bukanlah kategori yang hot seperti di luar sana. Walaupun tak sehot mana, namun aku rasa tak semua lelaki kacak ataupun hot itu ego ataupun sombong.

 Bagi aku la kan,  lelaki kacak ataupun macho ni merasakan dirinya mempunyai harga diri yang tinggi. Ini adalah perkara biasa dan boleh dikatakan lumrah, tak kira lelaki atau pun wanita. Keegoan dan kesombongan itu sebenarnya penting, asalkan kita tahu meletakkan ia pada tempatnya. Korang dapat bayangkan tak kalau sorang lelaki tu macho gile tapi perangai tak senonoh? Kalau korang perempuan  mungkin korang akan reject dia daripada dijadikan pakwe ataupun teman hidup, betul tak? 

Aku pun kadang-kadang pun menjaga penampilan aku ni. Bukan kadang-kadang la, selalu jugak sebenarnya. Walaupun tak pernah ada admire ( satu, dua tu ade la kot dulu2. Hihi, nak jugak!), namun sifat pemalu aku kadang-kadang tu amat tinggi.(malu tapi mahu, haha!). Especially kalau ade pempuan secantik Linda Onn ke yang ngorat aku.(mati hidup balik pun tak mungkin terjadi). Walaupun bukan dari kalangan lelaki hot dan menjadi kegilaan anak-anak gadis, namun aku masih merasakan diri aku hot. Bila aku berperasaan begitu, barulah timbul sedikit keyakinan dalam diri aku ni untuk menjalani hidup sebagai seorang lelaki.

Keegoan dan kesombongan pada aku perlu ada dalam diri setiap seorang lelaki. Tetapi pada aku tahap keegoan dan kesombongan itu tidak boleh pada tahap yang melampau. Sifat-sifat ini hanyalah sebagai sesuatu yang dapat menjadikan seorang lelaki tu bersifat pemimpin dan nampak lebih lelaki. Inilah yang diperlukan oleh setiap wanita sebenarnya. Masalah yang selalu timbul adalah apabila lelaki menyalahgunakan sifat ego pada tempat yang tak sepatutnya. Dalam hal ini, sifat ego dan sombong hanya akan membawa kemudaratan, bukan lagi kelebihan kepada seorang lelaki.
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: